[nextpage title=“1″ ]

Keď chceme urobiť niečo dobré pre svoje telo, zvyčajne začíname so zmenou jedálnička, ktorá je nevyhnutná pre nápravu našich, možno zlých návykov. Už len zvýšením konzumácie zeleninyovocia by sa dalo tvrdiť, že sme urobili prvý krok k lepšiemu. Látky, ktoré nám tieto zdravé dary prírody poskytujú, sú priam neoceniteľné, a len ťažko ich vedia nahradiť tabletky.

Nakoľko nie každý z nás má možnosť si ovociezeleninu vypestovať samostatne, riešime si zabezpečovanie týchto potravín v obchodoch. Žiaľ, nikto vám presne a do detailov nepovie, čím všetkým si prešlo jablko, kým sa dostalo do vašich rúk.

Aby ovocie bolo väčšie a krajšie, upravuje sa rôznymi hnojivami, ktoré síce splnia svoj účel, no v konečnom dôsledku nám dokážu veľmi uškodiť. Rozpoznať chemicky upravované ovocia nie je zas tak náročné, ako by ste si možno mysleli. My sa dnes pozrieme ako na to.

Neprehliadnite: Najnovšie výskumy ukázali, že bravčová masť je jedna z najzdravších potravín. Na tomto mieste sa umiestnila medzi 100 najzdravšími potravinami

Niet nad vlastnú záhradku:
Pokiaľ si niečo sami vypestujete, tak máte celý rast vašich plodín tak povediac pod kontrolou. Sami vidíte, ako sa semienka menia na plody a máte istotu, že vám ich nikto chemicky nezdevastuje. Toto však neplatí pre supermarkety, kde prichádza len to najkrajšie ovocie a zelenina, ktoré býva upravené chemicky.

Odpoveď, prečo sa upravujú tieto plodiny je jednoduchá. Hnojivá zabezpečujú rýchlejší rast a tak aj väčší výnos, pesticídy odpudzujú hmyz a zabraňujú tvorbe plesni, chemikálie predlžujú dobu trvanlivosti až o niekoľko mesiacov!

Článok pokračuje na druhej strane:

[/nextpage]

[nextpage title=“2″ ]

Asi najtypickejším ovocím je práve jablko, na ktoré sa môžeme pozrieť bližšie. Veľmi nebezpečnénezdravé, je práve voskovanie jabĺk, kedy sa jablká potrú voskom, ktorý je toxický a nezbavíte sa ho len opláchnutím. Dôvodom, prečo sa jablká voskujú je menšia pravdepodobnosť podľahnutiu hnilobe.

Vosk dokáže zabezpečiť, že jablko nesplesnivie a nenapadnú ho škodcovia. Hoci sú toto oficiálne najčastejšie udávané príčiny voskovania, môžeme nájsť aj iné, medzi ktoré patrí aj zvýrazňovanie farbychuti ovocia. Pravdou je, že takéto ovocie sa predáva omnoho lepšie ako tie klasické, neupravované bio produkty.

Samozrejme nie každý vosk je toxický. Existujú aj vosky, ktoré sú prírodné a neškodné. Napríklad arnaubský alebo včelí vosk. V obchode na prvý pohľad neodhalíte, či je ovocie potiahnuté voskom a ak, takým.

Neprehliadnite: 133 potravín z Poľska nevyhovelo testom, ktoré preverilo české Ministerstvo poľnohospodárstva. Dovážané sú aj na Slovensko.

Prísť však môžete na to doma. Stačí vám len jablko zaliať horúcou, ideálne vriacou vodou. Ak sa vám na povrchu misy objaví biely povlak, znamená to, že vaše jablko bolo navoskované.

Pokiaľ zistíte, že ste si zakúpili navoskované jablko, nie je nutné ho hneď vyhadzovať. Aby ste sa úplne zbavili vosku, môžete ho olúpiť. Nenavoskované ovocie býva dostupné prevažne na rôznych trhoch, kde kupujete potraviny od miestnych pestovateľov, poprípade známych.

V zimných mesiacoch môžete navštíviť obchody, kde majú overené bio produkty. Za zváženie však rozhodne stojí aj zriadenie vlastnej záhrady.

Tip na článok: S týmto návodom budete mať úrodu jahôd, ktorú vám budú všetci závidieť. Sú aj vaším najobľúbenejším ovocím jahody?

Čítajte tiež: Je neuveriteľné, že tento muž ma 51 rokov. Jeho vzhľad pripomína akoby mu bolo o 20-30 rokov menej. Toto je jeho tajomstvo tak mladého vzhľadu

[/nextpage]

CEZyoutube.com
ZDROJprosvet.cz
ZDIEĽAŤ